Kutlu Optik

Gözlük Camı Temizleme

Gözlük Camı Temizleme

Gözlük kullananların düzenli olarak gözlük camlarını temizlemesi gerekiyor. Hatta kimi zaman gün içerisinde birkaç defa gözlük camı temizleme işleminin yapılması bile gerekebilir.  Bu nedenle gözlük kullananların cam temizliğini en pratik şekilde yapmanın yollarını aradıklarını söyleyebiliriz.  Çünkü gözlükleri sadece yumuşak bir kumaş parçası ile silmek net bir görüntü elde etmeyi sağlamayabilir. Hatta sadece bir kumaş parçasıyla  gözlük camının silinmesi ortaya puslu bir görüntü bile çıkarabilir. Peki, gözlük camı temizliği nasıl yapılmalı?

Öncelikle uygulayabileceğiniz tek bir yöntemin olmadığını, birkaç farklı yöntemi tercih ederek gözlük camlarını ilk günkü kadar temiz hale getirebileceğinizi belirtelim. Ancak cam temizleyince dikkat edilmesi gereken en önemli unsur gözlük camlarına zarar vermeyecek malzemeleri ve yöntemleri kullanmaktır.  Uygulayabileceğiniz yöntemleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Ellerinizi sabun kullanarak iyice köpürtün ve ardından gözlük camlarının tamamına  köpüğü yayın. Sonrasında musluk suyu değil içme suyu kullanarak gözlük camlarınızı durulayın. Çeşme suyunda yüksek oranda kireç bulunduğu için gözlük camları kireçten olumsuz yönde etkilenebilir.  Bu nedenle gözlük camı temizliğinde her daim içme suyu kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Mikrofiber yapıda olan gözlük camı bezlerini kullanabilirsiniz.  Genellikle gözlük aldığınızda size mikrofiber yapıda olan bu bezlerden de verilir.  Mikrofiber bezler gözlük camlarında herhangi bir partikül bırakmadan temizlik sağlamaları nedeniyle en kolay yöntem oluyor. Bununla birlikte gözlük camlarında istenen netlik ve parlaklığı da elde etmeyi sağlıyor.
  • Son yıllarda kullanımı daha da yaygınlaşan gözlük camı temizleme spreyleri de tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Az miktarda sprey kullanarak gözlük camlarını temiz ve yumuşak bir bezle silmeniz gayet net bir görüntü elde etmeniz için yeterli hale geliyor. Özellikle gün içerisinde gözlük camlarını birkaç defa silmek zorunda kalanlar için sprey kullanımının daha kolay yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Gözlük Camı Çizilirse Ne Yapmalı?

Gözlük kullananların yaşadıkları bir diğer sıkıntı da camların çizilmesi oluyor. Elbette gözlük camlarında küçük bir çizik oluştuğunda hemen yenisini almak gerekmez. Görüşünüzü sıkıntıya sokmadığı müddetçe uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle bu çiziklerden kurtulabilirsiniz. İşte o yöntemlerden bazıları…

  • Birer çay kaşığı karbonat ile tuzu karıştırarak macun kıvamını almasını sağlayın. Ardından bu karışımı gözlük camına sürerek hafifçe ovun ve gözlük camlarını içme suyu ile yıkayın. Fakat kullandığınız suyun ılık olması gerekiyor. Böylelikle küçük çiziklerden kurtulabilirsiniz.
  • Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de ılık su ve sabun kullanmanızdır.  Ellerinizi köpürterek gözlük camı temizleme işlemiyle birlikte aynı zamanda üzerindeki derin olmayan çiziklerin kaybolmasına da yardımcı olur.
  • Az miktarda sirke kullanmak kaydıyla sirkeli suyla gözlük camlarınızı ovarak yıkamanız da  camlardaki çiziklerin ve kirin kaybolmasını sağlayabiliyor. Sirke yerine bebek şampuanı da kullanabilirsiniz.

Çizik Gözlük Camı Nasıl Temizlenir?

Gözlük camları, narin bir yapıya sahip olduğundan kolay bir şekilde çizilebilir. Çizilen gözlük camları can sıkıcı bir hal alır. Gerek optik gözlükte gerek güneş gözlüğünde çizik cam görüntüsü hoş durmaz. Peki çizik cam görüntüsünden nasıl kurtulabilirsiniz? Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz. Eğer gözlük camındaki çizikler küçük çizikler ise şanslısınız. Çünkü bu çizikler belli başlı yöntemler ile giderilebilmektedir:

  • Bir çay kaşığı karbonat ile bir çay kaşığı tuzu karıştırarak macun kıvamına gelmesini sağlayın. Ardından bu karışımı gözlük camına sürerek hafif bir şekilde ovalayın. Sonrasında ılık içme suyu ile gözlük camını bu karışımdan arındırın. Bu yöntem ile ufak çiziklerden kurtulabilirsiniz.
  • Bir diğer temizleme yöntemi ise bebek şampuanı kullanmaktır. Bebek şampuanı ile gözlük camını temizleyerek, gözlük camını ufak çiziklerden arındırabilirsiniz.
  • Her alanda adını ettiren bir başka etken madde ise sirkedir. Beyaz sirke ile gözlük camını silerek çiziklerden arındırabilirsiniz.
  • Diş macunu içeriğindeki maddeler sayesinde temizleyici etkiye sahiptir. Macunu gözlük camları üzerine sıkarak 10 saniye ovalayın ve durulayın. Bu yöntem de gözlüğünüzü çiziklerden arındırmanız için etkilidir.
  • Kaliteli bir mikrofiber bezi ıslatıp, sabun ve karbonat karışımına sürerek, gözlük camını silebilirsiniz. Ardından durulayıp yine başka bir  mikrofiber bez ile durulayabilirsiniz.
  • Limonun parlatma etkisi ve bulaşık detarjanının temizleyici gücü ile çiziklerden kurtulabilirsiniz. Limonu sıkarak bulaşık deterjanı ile karıştırın. Gözlük camına döküm hafifçe ovalayın ve durulayın. Ardından kuru bez ile silin.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri deneyimleyerek gözlük camınızdaki küçük çiziklerden kurtulabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde parlak, temiz ve net bir görüntüye sahip olacaksınız. Fakat unutmamanız gereken bir şey var: gözlük camını belirli aralıklarla düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Temizliğini yaparken bazı hatalardan da kaçınmanız gerekmektedir.

Gözlük Camı Temizlemede Yapılan Hatalar

Kimse aldığı gözlüğün çok çabuk kirlenmesini ve çizilmesini istemez. Bu noktada rutin temizleme ve bakım işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Gözlüklerinizi uzun süre temizlemediyseniz öncelikle bu uygulamayı nasıl hayata geçireceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Toz ve kir gibi sorunların önüne geçmek için gözlüklerinizin camını narin bir şekilde temizlemeniz doğru olacaktır. Bu noktada atacağınız her adım oldukça önemlidir. Çünkü yapılan hataların başında ıslak mendil ile temizleme gelmektedir. Evet bu durum çok pratik ve hijyenik gibi görünebilir. Fakat ıslak mendilin yapısı ne yazık ki gözlüğün camını temizlemek için uygun bir materyal değildir.

Gözlük camı temizleme yöntemleri arasında yer alan  özel bezleri ve spreyler gözlüklerin kusursuz görünmesinde en doğru seçenek olacaktır. Islak mendil ne yazık ki formu ve dokusu gereği gözlük camı üzerinde yer alan kirlerin arınmasını sağlamadığı gibi küçük küçük çiziklere yol açmaktadır. Bu yüzden kesinlikle gözlüklerinizin camında yumuşak ve narin temizleme bezleri kullanmanızı önermekteyiz.

Gözlük camı temizleme işleminde yapılan bariz hatalardan bir diğeri ise direkt olarak suya tutulmasıdır. Evet suyla yıkamak yanlış değildir, fakat bu noktada muhakkak içme suyu ile durulayın. Çünkü musluk suyunda yer alan kireçler gözlüğünüzün camına ciddi oranda zarar verecektir. Bu durumun önüne geçmek ise tamamen içme suyu ile durulanıp yumuşak dokulu temizleme bezi ile son dokunuşu yapmak olacaktır.

Gözlük camı nasıl temizlenir diye merak edenlerin yaptığı hatalardan biri ise peçete ve selpak gibi ürünlerle camı silme işlemi gerçekleştirmeleridir. Güneş gözlüğü ya da optik gözlükleri temizlerken bu materyallerden faydalanmanız ne yazık ki yanlış bir tercih olacaktır. Çünkü yapıları sert olduğu için camın çizilmesine yol açmaktadır. Üzerindeki toz zerrecikleri ve lekelerin temizlenmemesinin yanı sıra puslu bir görünüm yaratacaktır. Bu yüzden gözlüğün camına zarar verecek sert dokulu ürünlerden uzak durmanızı önermekteyiz. Belirttiğimiz bu açıklamalar doğrultusunda yapılan hataların bilincinde olarak gözlük camı temizleme işleminin gerçekleştirilmesinde dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Gözlük Camındaki Çizikler için Profesyonellerden Destek Alın

Optik gözlüklerin içerisinde yer alan  tek odaklı ve progresif gözlük camlarının temizliğinde fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle profesyonellere başvurmanızı önermekteyiz. Gözlük nasıl temizlenir diye merak edenler, yazımızda yer verdiğimiz küçük detaylardan hareketle temizleme işlemini kusursuzca gerçekleştirebilir. Fakat derin çiziklerden kurtulamıyorsanız mutlaka profesyonellerden destek almanızı öneririz.