Aseton Gözlük Camına Zarar Verir Mi?
Gözlük kullanan kişilerin en büyük sorunlarından biri, gözlük camının sürekli olarak kirlenmesidir. Gözlük camları toplandığında ya da yağlandığında en güzel şekilde temizlemek isteriz. Bu noktada birçok temizleyici maddeyi gözlüklerimizi temizlemek için kullanabiliriz. Gözlük camlarının kirlenmesi yalnızca kişiyi rahatsız etmekle kalmaz aynı zamanda baş ağrısı ya da göz yorgunluğu gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Eğer gözlük camları kirlendiğinde en kısa sürede temizlenmezse, oradaki bakteriler büyüyebilir. Özellikle göz gibi çok hassas bir organı, mikroplardan uzak tutmak en doğrusu olacaktır.
Gözlük camındaki mikropların tehlikeli bir boyut kazanabileceği bilimsel olarak yapılan araştırmalarda da kanıtlandı. Dolayısıyla gözlüklerin nasıl doğru ve güzel bir şekilde temizlenmesi gerektiği herkesçe bilinmelidir. Gözlük temizlerken karşılaşılan en büyük yanlışlardan biri, gözlük lenslerini ve çevrelerini aseton ( oje çıkarıcı ) ile temizlemektir. Aseton, gözlük camı ya da çerçevesi için kesinlikle uygun bir temizlik malzemesi değildir. Aseton, hem gözlük camlarına hem de çerçevelerine uzunca bir süre temas ettiği takdirde büyük hasarlar oluşturabilir. Aseton, özellikle plastik gözlük çerçevelerine çok büyük zararlar verebilir.
Peki gözlük camlarını temizlerken hangi malzemeleri kullanmalıyız? Gözlük camlarındaki tozları ve yağları, gözlüğe zarar vermeden en etkili şekilde temizleyecek olan malzeme kesinlikle mikrofiber bezdir. Mikrofiber bez ile birlikte gözlük temizleme spreylerini de kullanarak istenilen temizliği en doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Solüsyon sprey, gözlük camları temizleme alanında en iyi tercihlerden biri olacaktır. Eğer gözlük temizleme spreyiniz yoksa losyonsuz deterjanlarla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Gözlük Camlarını Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Gözlük camlarında gözle görülen kirlerden sonra gözlükleri temizleme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ama unutmamanız gereken bir şey var ki, gözlüklerde gözle görülmeyen kirler mevcut. Dolayısıyla gözlüklere temas etmeden önce üflemek doğru olacaktır. Bu sayede gözlüklerde meydana gelebilecek çizilmelerin önüne geçebilirsiniz. Gözlüklerdeki mikrobu temizlerken elinizi kullandığınız için öncelikle ellerinizin temiz olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Sonrasında ise gözlükler mikrofiber bez yardımıyla silinmelidir. Solüsyon sprey bulunuyorsa gözlüğün her iki tarafına da püskürtebilirsiniz. Eğer spreyiniz yoksa losyonsuz deterjanı gözlüğün her iki tarafına da birer damla koyarak nazikçe ovalayabilirsiniz. En son işlem olarak gözlük camlarında kalan ıslaklığı mikrofiber bezle temizleyebilirsiniz.
Gözlük temizlerken püf noktalara dikkat edildiği sürece istenilen sonuç elde edilir. Gözlük camları kadar önemli olan gözlük çerçeveleri de birçok mekanizmayı üzerinde bulundurduğu için bazı adımlara dikkat ederek temizlemek gerekir. Gözlük çerçevesi temizliği kişisel hijyen için oldukça önemlidir. Çünkü gözlüğü takıp çıkarırken elimiz sürekli olarak çerçeveye temas eder. Gözlük kullanan birçok kişi burun pedlerini ( gözlük pabuçlarını ) temizlemeyi genel olarak ihmal ederler. Bu sebepten dolayı da birçok dermatolojik problem ortaya çıkabilir. Yumuşak bir sabunla gözlük çerçevelerini nazikçe ovalayarak temizleyin. Sonrasında ise ılık sudan geçirerek durulayın. Oldukça kolay bir şekilde gözlük çerçevelerinizi de temizledikten sonra hijyenik ve rahat bir şekilde gözlüklerinizi kullanabilirsiniz.